Generella aspekter att tänka på inför ansökan för eftergymnasial utbildning utomlands.

  • Börja i god tid. 

Processen att ansöka till universitet börjar med att du plockar upp datorn och påbörjar ansökningen tills du är helt färdig och skickar in den. Denna procces kan ta flera månader och det är därför viktigt att i förväg reda ut vad som behövs att göras.

  • Skriv ut dina betyg på engelska. 

Detta kan du begära ut från antingen skolledningen eller receptionen på din skola. På vissa skolor kan detta skrivas ut direkt via din digitala skolplattform likt Vklass, schoolsoft och schoolity. 

  • Ta reda på vilka prov eller tester som behövs genomföras i samband med ansökan.

I Sverige idag erbjuds inte den engelska utbildning som krävs för att få behörighet till en uppsjö av skolor runt om i Europa vilket innebär att studenten måste komplementera genom att genomföra TOEFL test. Visa skolor kräver även att man har tagit SAT eller andra specifika test när man ansöker och allt detta går att hitta på skolan du är intresserad av hemsida. 

  • Om det efterfrågas, skriv de bästa möjliga motivation letter eller personal statement som går.

Skolor runt om i Europa har olika värderingar och olika värdeord som de föredrar. Att identifiera dessa och anpassa din text utefter dessa ger dig bästa möjlighet att sticka ut från mängden. Hur man identifierar dessa värdeord och värderingar gör du genom att antingen försöka hitta de online eller genom att boka ett möte med en alumn från skolan på vår hemsida.

  • Ta reda på vilka stipendier som går att söka inför din ansökan. 

Att studera utomlands kan i många fall vara dyrt och att då ha koll på vilka stipendier som går att söka kan vara otroligt gynnsamt. De finns idag en uppsjö av stipendier att söka beroende på vilket land och inriktning du är intresserad av.